Pyetja: Selamu alejkum! Desha t’ju pyes në lidhje me kamatën, nëse për shembull kam nevojë për para dhe s’më jep askush. A kam të drejtë të marr në bankë, që do të thotë unë nuk marr kamatë, por e paguaj atë. Ju faleminderit! Përgjigjja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshin...
Pyetja: A lejohet ruajtja e parave në bankë ? Përgjigja: Falenderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen, shokët dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit. Ajo që njihet tani pothuajse në të gjitha bankat është...
Dhjetë krizat financiare që tronditën botën! Një krizë financiare zakonisht është një situatë kur kërkesa për para rritet në mënyrë të shpejtë. Deri para disa dekadash, krizat financiare ishte ekuivalente me krizat e bankave. Sot ato mund të kenë formën e çfarëdo krize që ka të bëjë me paratë. Shumë...
20 vjet pas futjes në qarkullim euro është etabluar si valuta e dytë më e rëndësishme në botë. Një e katërta e rezervave valutore në botë mbahen në euro. Por tani ajo shihet si e rrezikuar nga zhdukja. Me të drejtë? Në SHBA vlon një zënkë e hidhur për buxhetin...
Pyetja: E nderuara redaksi kam një pyetje: 1) A është haram te punosh në bankë vetëm në sektorin e kredive apo edhe në sektorët e tjerë? 2) A lejohet ruajtja e parave në xhirollogarinë rrjedhëse, kur dihet se edhe prej atyre parave banka fiton interesin? Ju dëshiroj punë të mbarë! Selamu alejkum! Përgjigjja: Falënderimet i takojnë...
Kur Minos Zombanakis shpiku LIBOR (London Interbank Offered Rate) – norma ndërbankare e ofruar e Londrës, gjysmëshekulli më parë, nuk kishte si ta dinte se ‘do të shkëlqente’ në një prej skandaleve më të mëdha financiare në histori. Në këtë numër të ‘Monitor’ do të botojmë një artikull “nga tregjet...
Pyetja: Es selamu alejkum ue rahmetullahi ue berekatuhu. Pyetja ime qëndron se si është e mundur që herë pas here nëpër botë dhe tek ne, në raste krizash vlera e  “parasë së letrës” ndryshon më shumë raste në mënyrë të egër për shoqërinë në përgjithësi. Problemin e nis për shkak...
Pyetja: Më intereson në lidhje me kredinë qe jep komuna për ta rimëkëmbur ekonominë, a lejohet të aplikoj për marrjen e kredisë me 1% për 5 vite kohë për ta kthyer, në mënyrë që të fillojë një punë? Përgjigja: Falenderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshim mbi të dërguarin...
Sistemi financiar është sektori më i rëndësishëm në ekonominë e një vendi. Bankat konsiderohen si institucionet kryesore financiare që veprojnë në sistemin financiar, kryesisht për shkak të gamës së gjerë të produkteve dhe shërbimeve që i ofrojnë. Në Kosovë operojnë 10 banka komerciale. Listën e plotë të bankave dhe kontakt adresat...
Pyetjet më të shpeshta për licencimin bankar Të përgjithshme 1. Kush është BQK? 2. Çfarë janë institucionet financiare? 3. Çfarë është banka? 4. Kur mund ta quaj veten bankë? 5. A mund të ketë banka status tjetër përveç Shoqërisë Aksionare? 6. Çfarë është licenca? 7. A duhet licencë për ushtrim të veprimtarisë bankare? 8. Çfarë është depozita? 9. Çfarë...