Në tregun e Kosovës, mijëra produkte mbarojnë me shifrat 99 centë, nga të cilat 1 centët e mbetur, rrallëherë kthehen te konsumatori. Në raste të tilla nga moskthimi i kusurit, ekspertët e ekonomisë tregojnë se bizneset përfitojnë shuma të mëdha në mënyrë të paligjshme dhe të pandershme. Fatkeqësisht, sipas tyre, këtë...
Kush e shpiku Santa Claus-in e Krishtlindjeve apo Ditën e të Dashuruarve (Shën Valentinin)? Historianët referohen tek traditat pagane dhe të krishtere. Por ekspertët thonë se ndoshta rëndësia që u është dhënë imazheve tradicionale festive duhet kërkuar në departamentet e marketingut të kompanive të mëdha. Për tregtarët ditët e festave të fundvitit...
Dita Ndërkombëtare e Konsumatorit, qytetarët e Kosovës i gjen në një pozitë mjaft të pambrojtur. Përfaqësues të organizatave që merren me këtë çështje thonë se konsumatori në Kosovë, vazhdon të jetë i rrezikuar nga produkte të dyshimta dhe me afat të skaduar që shumë herë mund të gjenden në...
Në të njëjtën kohë gjatë këtij viti, dy operatorët e vetëm në Kosovë të telefonisë mobile, Vala dhe Ipko kanë shtrenjtuar çmimet për thirrje telefonike dhe mesazhe. Rritja është e konsiderueshme dhe e menjëhershme. Dyshohet se kjo është bërë në mënyrë të bashkërenduar pas daljes nga tregu të Z-Mobile, të...
Rritet sasia e energjisë elektrike e konsumuar Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) publikon “Bilancin i Energjisë” për TM3 2019 Në këtë publikim janë prezantuar të dhënat mbi prodhimin e thëngjillit, të dhënat për prodhimin dhe konsumin e energjisë, importin dhe eksportin e energjisë, si dhe importin dhe eksportin e energjentëve...
Pyetja: Es selamu alejkum ue rahmetullahi ue berekatuhu. Desha të di lidhur me disa hippermarkete të cilat organizojnë lojë shpërblyese me rastin e blerjes së mallit në ato markete. A është e lejuar që të blihet për këtë qellim (për të fituar p.sh. shpërblimin e premtuar) dhe po qe se nuk...
Me 11 Korrik 2019, Apple çaktivizoi tiparin e audio bisedës Walkie Talkie në pajisjet e menqura të tij për të rregulluar një cenueshmëri të mundshme që do t'i lejonte dikujt të dëgjonte konsumatorët pa pëlqimin e tyre, sipas një raporti në TechCrunch. Vetëm disa ditë më parë, një studiues i...
Ebu Hurejre (Allahu qoftë i kënaqur me të!) thotë: “Me një rast, derisa Muhamedi (salallahu alejhi ue selem) ishte  në treg, kaloi afër një togu (grumbulli) të ushqimit (që ishte për shitje), kur e futi dorën në të, atij iu njomën gishtat (nga lagështira). Ai tha: ‘O pronar i...
Shoqata e Qumështorëve të Kosovës dhe Shoqata e Fermerëve Kosovar të Qumështit, kanë ngritur kallëzim penal ndaj Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë (AVUK) dhe disa kompanive vendore, për të cilët thuhet se ekziston dyshimi se kanë kryer vepër penale ‘mashtrim i blerësve”. Shoqatat thonë se padia e tyre ka për...
“O ju që besuat, s’ka dyshim se vera, bixhozi, idhujt dhe hedhja e shigjetës (për fall) janë vepra të ndyta nga shejtani. Pra, largohuni prej tyre që të jeni të shpëtuar.” (el-Maide, 90). Njeriu dhe bota përreth është krijuar nga Allahu në mënyrën më të përsosur. Vetë njeriu dhe sistemet...